De hoge bezuinigingen die de overheid op innovatie wil doorvoeren, leiden onherroepelijk tot een kaalslag, vreest de werkgeversvoorman. Hij brak een lans voor een nieuw industriebeleid voor de sectoren waar Nederland sterk en toonaangevend is. Zo’n beleid ontbreekt momenteel volgens hem, maar is nodig om in de toekomst niet achterop te raken.
Een nieuw industriebeleid vraagt volgens de ondernemersorganisatie wel voldoende overheidsgeld voor innovatieprogramma’s. ,,Daarover maak ik me zorgen”, aldus Wientjes, die sprak van een ,,onbegrijpelijk hoge taakstelling”. Wientjes ontkende niet dat er wel wat te stroomlijnen valt in het subsidiebouwwerk, maar ,,je moet niet het kind met het badwater weggooien”.
Hefboom
In sectoren waar Nederland wereldmarktleider is, zoals in de maakindustrie, de chemie, de logistiek en de land- en tuinbouw, gaat het steeds meer over hightech. Wientjes: ,,Bij al die topgebieden hoort innovatie.” Bedrijven, overheid en kennisinstituten moeten de handen ineen slaan om in de toekomst die positie niet te verliezen. Overheidsgeld voor gezamenlijke onderzoeksprogramma’s blijven daarom van groot belang als investering in de toekomstige sterkte van onze economie.
Hoogleraar industriële ontwikkeling en innovatiebeleid Dany Jacobs onderschreef op de bijeenkomst van Industriepoort, een discussieplatform voor de industrie, het pleidooi van de werkgeversvoorman. ,,Op termijn is die innovatie hard nodig als hefboom.” Als die programma’s stilvallen, is dat een verkeerd signaal, aldus Jacobs.
Wientjes voegde nog toe dat extra aandacht voor de topgebieden het generieke industriebeleid onverlet laat. Zaken als een goede arbeidsmarkt, infrastructuur, het afschaffen van regels en een gunstig vestigingsklimaat blijven nodig om Nederland als logistieke draaischijf te behouden. Maar in de toekomst gaat het er vooral om hoe we die positie behouden, aldus Wientjes.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl